velfjord.no

Sidene om Velfjord på Helgeland

Nordland Teater til Velfjord

Velfjord fikk i 2011 for første gang besøk av Nordland Teater med forestillingen "Affæren". Et aldri så lite historisk øyeblikk, og med bra oppmøte var det tydelig at Velfjordingene satte pris på besøket.

  • Tekst:
    Nordland Teater
  • Foto:
    Karin Bremseth
  • Publisert:
    25.10.2011
Reidar Sørensen og Ingvild Holhtne Bygdnes fra Nordland Teater
Reidar Sørensen og Ingvild Holhtne Bygdnes fra Nordland Teater.

Spillesteder i det ganske Nordland

Det lover positivt allerede ved ankomst. Da ensemblet stoppet ved den lokale kroa i Velfjord for å ta seg en matbit etter reiseturen, ble de møtt av en lapp på døra der det sto at kafeen akkurat denne kvelden var gjort om til teaterkafe. - Vi var sulten og tørst og kunne ikke bli møtt av en hyggeligere beskjed. Enda bedre ble det da vi fikk deilig mat og flott stemning på kjøpet. Oppsetningen ble rett og slett alle teaterfolks drøm; unge og gamle som koser seg sammen, forteller turneplanlegger ved Nordland Teater, Isabella Flått.

Nye spillesteder

Nordland Teater er avhengig av et godt samarbeid med lokale arrangører for å betjene fylket med god scenekunst. På større steder er arrangørene ofte kulturetaten, men i mange mindre kommuner og på små tettsteder er det ofte lag eller foreninger som gjør jobben. Arrangørene får 10 prosent av billettinntektene og gjør en formidabel jobb med å tilrettelegge for teatret før turnebussene parkerer utenfor.

I høst tok Siri Nepås, som er leder i Velfjordrevyen, kontakt med Nordland Teater for å realilsere første Nordland Teater-produksjon i Velfjord.

- Første besøk av et profesjonelt teater ga mersmak. Velfjord er et teaterglad folk og nå ønsker vi et vidt spekter av forestillinger velkommen. Vi fikk en god start, men regner med at publikum strømmer til i enda større grad i framtida, sier Siri Nepås.

Turneplanleggeren ved Nordland Teater lover at det ikke er siste gang teateret besøker Velfjord.

- Vi er veldig glade for innspillene vi har fått fra Siri Nepås, sier Isabella Flått. De har en fin scene og samarbeidet fungerte utmerket, og oppmøtet var bra. Nordland Teater kommer garantert tilbake til Velfjord.

Nordland Teater utvider antall spillesteder i takt med at nye, lokale arrangører melder seg. Siste sted ut, er Velfjord.

Velfjord har brukt over 20 år på å bygge samfunnshuset og en tredjedel er gjort på dugnad. I tilknytning til samfunnshuset er det bygget et scene-tilbygg som lager gode forhold for teateret. - Det er spilt en del revyer for å finansiere samfunnshuset vårt, for å si det sånn, ler Siri Nepås.

Det er ikke alle steder i Nordland som har slike fasiliteter som i Velfjord. Men i samarbeid med arrangørene kommer teateret nesten alltid i mål. Det er strenge krav til sikkerhet for scener og scenetrekk, og faktisk har bare 9 av 44 kommuner i Nordland dette godkjent. Derfor har teateret en egen rigg som likevel gjør det mulig å levere forestillinger til befolkningen i bygd og by. - Vi er som et lite sirkus og strekker oss langt for å løse problemer som dukker opp, forteller Flått.

- Det beste med jobben min er å møte ulike mennesker og arrangører og være delaktig i livet til folk. Nordland Teater skal underholde, men kan også noen ganger bidra til å være et slags vendepunkt i livet. En vekker. Det inspirerer meg og staben til å stå på videre i samarbeid med store og små arrangører i fylket vårt, avslutter Isabella Flått.